Opslag of geheugen in een dashcam uitgelegd
Een dashcam maakt video's en deze moeten worden opgeslagen zodat je ze later kunt terugzien. Er zijn verschillende manieren waarop de videobestanden kunnen worden opgeslagen. De meest voorkomende is via een Micro SD geheugenkaart die je in de dashcam doet. Er zijn echter ook dashcams met een ingebouwd geheugen en sommige dashcams kunnen zelfs opnames opslaan 'in de Cloud', al is in dat geval alsnog een Micro SD kaart nodig waarop de bestanden eerst kunnen worden bewaard.
Een uitgebreide uitleg over geheugen en opslag en welke geheugenkaarten je het beste kunt gebruiken in dashcams kun je in dit dit artikel vinden.
Micro SD kaart
Er zijn verschillende soorten geheugenkaarten maar de meest gebruikte is momenteel de Micro SD kaart. Vrijwel alle consumentenelektronica met uitbreidbaar geheugen ondersteunen Micro SD kaarten, zoals meeste mobiele telefoons en camera's. Een Micro SD kaart is ongeveer net zo groot als een SIM kaart. Je schuift hem in de dashcam tot je een klikje hoort en hij vastzit. Om hem eruit te halen druk je hem een stukje in tot je hetzelfde klikje hoort, hij 'springt' dan uit de dashcam door middel van een veertje, let dus goed op dat je hem niet verliest!
Ingebouwd eMMC geheugen
Sommige nieuwere dashcams hebben een ingebouwde eMMC (Embedded Multimedia Card). eMMC (Embedded Multimedia Card) is een nieuwe manier van bestandsopslag waarbij het geheugen is verwerkt in de dashcam. Door eMMC is geen externe SD kaart meer nodig en eMMC is bovendien een stuk duurzamer dan reguliere SD kaarten. Een nadeel van eMMC is dat je het geheugen niet kunt uitbreiden en dus bent gebonden aan de ingebouwde capaciteit. Er zijn nog niet zoveel dashcams met eMMC geheugen en het is maar de vraag of dit een nieuwe standaard gaat worden. Ondanks dat wordt beweerd dat eMMC duurzamer is kan het zijn dat het op den duur defect raakt. Dat je in dat geval géén andere SD kaart kunt gebruiken kan een groot gemis zijn.
In de Cloud
Enkele dashcams geven je de mogelijkheid om opnames 'in de Cloud' op te slaan. In dit geval worden videobestanden via het mobiele netwerk verstuurd naar een externe server. Via het Cloud systeem van het betreffende merk kun je de video's vervolgens via een App of via de desktop op afstand bekijken. Voor het gebruik van een dashcam met Cloud functie is echter nog steeds een Micro SD kaart nodig waarop de bestanden in eerste instantie worden opgeslagen.
Maximum opslag
De hoeveelheid video’s die kan worden opgeslagen is afhankelijk van de capaciteit van de SD kaart die wordt gebruikt. De capaciteit van SD kaarten loopt tegenwoordig uiteen tussen de 16gb tot wel 1028gb (Gigabyte). Dit is goed voor respectievelijk ongeveer 2,5 tot 156 uur aan FullHD video’s.
Niet alle dashcams werken echter met alle capaciteit SD kaarten, dit heeft te maken met de snelheid en het zogenaamde Format van de SD kaart. Alle dashcams ondersteunen in ieder geval 16gb en 32gb SD kaarten, maar niet alle dashcams ondersteunen 64gb kaarten of hoger. De maximum capaciteit SD kaarten die een dashcam ondersteunt staat aangegeven bij de specificaties van de dashcam.
SD kaart formatteren
Een SD kaart kan worden geformatteerd, dit betekent eigenlijk dat de SD kaart wordt hersteld naar de originele staat. Formatteren is vóór het eerste gebruik meestal nodig om hem op het juiste bestandsformaat te zetten (meestal FAT32). Bij de meeste dashcams kan SD kaart eenvoudig in het menu of via de App bij Wifi dashcams worden geformatteerd.
Tijdens het gebruik van een SD kaart kunnen bij het schrijven en verwijderen van bestanden kleine mutaties en fouten optreden. Na verloop van tijd kan het zijn dat de SD kaart daardoor niet meer goed werkt. Het is dan vaak nodig om de SD kaart weer een keer te formatteren. Let erop dat bij het formatteren alle bestanden worden verwijderd. Sla belangrijke video's daarom altijd eerst op voordat je de SD kaart formatteert.